Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Προσελκύοντας εκείνο που … δε θέλω






Πολύ συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για το νόμο της έλξης και τη θετική ενέργεια.  Πολύ συχνά ακούγεται πλέον ο όρος θετική ενέργεια κι έχει δοθεί η εντύπωση σε πολλούς ότι, με το να το μιλούν γι’ αυτήν ή να την σκέφτονται, θα την φέρουν κιόλας στη ζωή τους.   
Αλλά, έλα που δεν έρχεται! Έπειτα θυμώνουν, απογοητεύονται και καταλήγουν στο ότι όλα αυτά είναι ανόητα, απραγματοποίητα και μακριά από την αλήθεια, γιατί, ενώ προσπάθησαν, τίποτα απ’ ότι ήθελαν δεν έγινε…

Τελικά πως ακριβώς έχει το πράγμα;
Είναι απλό: όλοι θέλουμε να φέρουμε θετικές εμπειρίες στη ζωή μας. Όμως χωρίς να το συνειδητοποιούμε βρισκόμαστε μόνιμα προσανατολισμένοι στα αρνητικά που υπάρχουν γύρο μας!  Κι αυτό έχει βέβαια σαν αποτέλεσμα να προσελκύουμε ακόμα περισσότερο από αυτό στο οποίο είμαστε προσανατολισμένοι ψυχή τε και σώματι…
Ας θυμηθούμε πως αντιδρούμε κάθε φορά που παρατηρούμε κάτι που δε συνάδει με εκείνο που εμείς θεωρούμε καλό. Το κρίνουμε και μάλιστα συχνά με πολύ προσβλητικούς και βαρείς χαρακτηρισμούς!
Από την άλλη μεριά ο στόχος μας είναι να φέρουμε θετικές καταστάσεις στη ζωή μας…


Βέβαια θ’ αναρωτιόταν κάποιος:
« Ναι, αλλά, αφού αυτά συμβαίνουν γύρο μου καθημερινά, πως είναι δυνατόν να μην τους δώσω σημασία;»

Αυτό έχει να κάνει με δυο πράγματα:
Το πρώτο είναι ότι έχουμε πάντα την επιλογή του τρόπου με τον οποίο θα ανταποκριθούμε στις γύρο μας καταστάσεις, αν θα επικεντρωθούμε στη θετικότερη πλευρά μιας κατάστασης ή στην αρνητικότερη.
Το δεύτερο είναι ότι: σε ό,τι εστιαζόμαστε μεγεθύνεται.
Έτσι λοιπόν όσο περισσότερο δίνουμε προσοχή σε αρνητικά γεγονότα, ανθρώπους, καταστάσεις  και μπαίνουμε στον πειρασμό να τα κρίνουμε ή έστω να τα σχολιάσουμε, τόσο περισσότερα απ’ αυτά θα προσκαλέσουμε στη ζωή μας….
Και το αντίθετο φυσικά.
Το κάθε πράγμα  αποτελείται στην ουσία από 2 πράγματα:
Από αυτό που θέλουμε
κι από την απουσία αυτού που θέλουμε.
Όσο λοιπόν κι αν επιζητούμε την ευημερία, την υγεία, την αφθονία στη ζωή μας, όταν επικεντρωνόμαστε, μιλάμε και σκεφτόμαστε το αντίθετο από αυτά,  δηλαδή την απουσία τους, τότε αυτό και προσελκύουμε.
Για παράδειγμα, θέλουμε να είμαστε υγιείς αλλά συζητάμε με τις ώρες για τις αρρώστιες. Θέλουμε να έχουμε οικονομική αυτάρκεια αλλά το μυαλό μας είναι συνέχεια στα λεφτά που μας λείπουν. Θέλουμε να έχουμε καλούς φίλους αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί τελικά να σε προδώσουν….
Για ποια θετική ενέργεια λοιπόν μιλάμε; Τη θεωρητική;….
Το κεντρικό ερώτημα είναι:
Αυτή τη στιγμή που έχω στραμμένη την προσοχή μου;  Σ’ αυτό που θέλω ή σ’ εκείνο που μου λείπει, κατά συνέπεια, στην απουσία αυτού που θέλω;

Οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν αυτόματα αρνητικά συναισθήματα κι αυτό έχει άμεση σχέση μ’ εκείνο που προσελκύουμε.
Θα φέρω στη ζωή μου την εμπειρία που θέλω μόνο εφόσον είμαι, αληθινά και πλήρως, εναρμονισμένος μαζί της!



Τα παραπάνω είναι μια πολύ μικρή προσέγγιση στο νόμο της έλξης, ο οποίος ισχύει μεν αλλά δεν είναι τόσο απλός όσο φαίνεται. Για εκείνους που θα ήθελαν να ασχοληθούν περισσότερο, ας ξεκινήσουν με το βιβλίο της Esther Hicks: Ο νόμος της έλξης, εκδόσεις Αλκυών. Υπάρχουν πολλά βιντεάκια στο διαδίκτυο, μεταφρασμένα και στα ελληνικά, όπου η Εστερ συνομιλεί με πολύ κόσμο και λύνει απορίες…