Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Το Δισκοπότηρο


Η αναζήτηση δεν αφορά ποτέ σε κάτι εξωτερικό, όσο ιερό κι αν είναι.
«Η μεγαλύτερη κατασπατάληση μιας ύπαρξης» είπε ο Μέρλιν, «είναι η κατασπατάληση του πνεύματος. Καθένας από εσάς τους θνητούς έρχεται στον κόσμο για να αναζητήσει το Δισκοπότηρο. Κανείς δε γεννιέται με περισσότερα προνόμια από κάποιον άλλο. Όλοι γεννιούνται για να φθάσουν στη ελευθερία και την πληρότητα.»


«Μα δεν είμαι ήδη ελεύθερος;» ρώτησε ο Περσιβάλ.

« Με την απλούστερη έννοια, ναι, αφού δεν είσαι αιχμάλωτος.
Όμως εγώ εννοώ την ελευθερία σε ένα βαθύτερο επίπεδο: να έχεις τη δυνατότητα να κάνεις οτιδήποτε θέλεις, οποτεδήποτε θέλεις» απάντησε ο Μέρλιν.

«Σίγουρα θα παραδεχθείς ότι το παρελθόν σε κρατάει διαρκώς αιχμάλωτο. Οι αναμνήσεις σου δημιουργούν τον προγραμματισμό που κυριολεκτικά εξουσιάζει τη ζωή σου.
Αν ελευθερωνόσουν από το παρελθόν, θα μπορούσε να βαδίσεις στο πεδίο των άπειρων πιθανοτήτων, σπάζοντας κάθε στιγμή το φράγμα αυτού που ήδη γνωρίζεις. Το Δισκοπότηρο είναι απλώς μια ορατή υπόσχεση ότι μια τέτοια τελειότητα υπάρχει. Με καταλαβαίνεις;

Όταν  ήσουν μωρό, ήσουν αρκετά αγνός για να κατακτήσεις το Δισκοπότηρο αλλά υπερβολικά αδαής για να γνωρίζεις την ύπαρξή του. Τώρα ως ενήλικος, γνωρίζεις το στόχο, αλλά έχεις ήδη φράξει το δρόμο που σε οδηγεί σ’ αυτόν. Η παρουσία της ελεύθερης βούλησης σε οδήγησε στην απώλεια του Δισκοπότηρου, αλλά αυτή είναι και το μέσο για να το κατακτήσεις ξανά στο τέλος».

Deepak Chopra